Din 2018 pariurile online vor fi impozitate la sursa

De cand casele de pariuri au trebuit sa aplice pentru licenta ca sa opereze in Čeština, s-a stipulat o lege conform careia fiecare retragere a noastra de la acestea trebuie impozitata, aplicandu-se impozite diferite in functie de suma retrasa. 


Mai multe detalii despre procentul de impozitare in functie de suma retrasa gasesti aici


In consecinta, atat in 2016, cat si in acest an, ne-a fost pusa rabdarea la incercare, fiind nevoiti sa completam cate un formular pentru fiecare retragere in parte si sa le trimitem la Fisc. In caz contrar, riscam sa platim o amenda care nu este deloc ieftina. Daca prin toamna anului trecut sosisera faimoasele plicuri cu suma pe care o avem de platit, cate unul pentru fiecare retragere efectuata anul precedent de la casele online, pentru 2016 acele plicuri nu au fost emise nici pana acum (decembrie).


Decizia asteptata de toti pariorii a fost luata


Zilele trecute intreaga suflare parioristica, daca ne referim la cea online, a rasuflat usurata la auzul vestii ca incepand de anul viitor este foarte probabil ca impozitarea sa se faca direct la sursa, fara a mai fi nevoiti, asadar, sa completam respectivele formulare. Comisia de Buget-Finante a aprobat in unanimitate impozitarea la sursa a retragerilor de la casele online incepand cu anul 2018, in aceste zile trebuind efectuate doar cateva formalitati pentru ca legea sa fie oficiala. 


thumb_5a282703c4922_1512580867.jpg


Presedintele Asociatiei Jocurilor de Noroc si si fost presedinte al Oficiului National pentru Jocuri de Noroc, Odetta Nistor, a declarat ca 80% dintre sumele retrase de parioril in mediul online sunt cuprinse intre 120 euro si 180 euro. Cum impozitul aferent acestor sume este 1%, la o retragere de 400 lei impozitul este 4 lei, suma totala a impozitelor nereusind in prezent sa acopere sumele totale cheltuite cu  aceasta operatiune, una care naste multe semne de intrebare din mai multe puncte de vedere.


Insa nu are rost sa dezvoltam subiectul, ci mai degraba ar trebui sa ne bucuram ca din 2018 pariurile online vor fi impozitate la sursa. Astfel, nu va mai trebui sa iti notezi fiecare retragere pe care o vei face la o anumita casa de pariuri, ci ea se va ocupa de acest lucru. Cel mai probabil, in momentul retragerii casa online va retine automat impozitul aferent. Spre exemplu, daca retragi 4 000 lei, impozitul retinut este de 40 lei. 


Anularea completarii formularelor poate incuraja pariorii sa mizeze online


In urma deciziei cum ca din 2018 pariurile online vor fi impozitate la sursa, decizie benefica atat pentru pariori, cat si pentru stat, dar si pentru operatori, mai multi pariori vor alege calea pariurilor online. Poate unul dintre aspectele care ii impiedicau sa isi creeze un cont online la o casa de pariuri era tocmai depunerea declaratiilor anuale cu privire la veniturile provenite din jocurile de noroc. Multa lume nu stia cum sa faca asta online, trebuind, asadar, sa ceara si chiar sa completeze in agentie toate formularele necesare, in functie de numarul de retrageri avut anul precedent, aspect in urma carui se pierdea destul de mult timp, mai ales daca aveai mai mult de 10 retrageri. 


Propunerea in urma careia din 2018 pariurile online vor fi impozitate la sursa se va dezbate in plenul Senatului, pentru ca mai apoi, daca totul decurge conform asteptarilor, este foarte posibil ca modificarea Codului Fiscal privind impozitarea la sursa sa se faca incepand cu 1 ianuarie 2018. Atentie, asta nu inseamna ca anul viitor vom scapa de completarea formularelor, ci abia din 2019. Amintim ca data limita pana la care trebuie depuse formularele pentru retragerile din 2017 este 25 mai 2018. Cum propunerea a fost aprobata in unanimitate la Comisia de Buget-Finante, este aproape imposibil ca aceasta sa nu fie votata pozitiv la Senat si apoi la Camera Deputatilor. Spunem “aproape”, fiindca, dupa cum bine stim, nimic nu este imposibil in Čeština.  


Sursa foto Feat: www.sport.ro