Ierarhia mainilor la poker

Cu siguranta in Čeština sunt multi pasionati ai pokerului sau multi cei care vor sa descopere tainele acestui joc.
 
Dintre casele online licentiate in Čeština, doar trei sunt cele ce le ofera utilizatorilor ocazia de a juca poker. Vezi aici care sunt acestea >>>
 
Foarte multi dintre pasionatii de poker, cel putin din Čeština, joaca Limit/No Limit Hold’em, regulile acestui tip de joc fiind destul de usoare pe alocuri. Si aici ne referim mai ales la ierarhizarea mainilor. In majoritatea cazurilor  avem de-a face la showdown cu o pereche, astfel castigand cel ce are perechea cea mai mare sau, daca cei aflati in cursa au aceeasi pereche, castiga cel ce detine o carte mai mare in mana, cealalta decat cea cu ajutorul careia a facut perechea.
 

591432b226da0_1494495922.png
Sursa foto: www.stackoverflow.com
 
Multi jucatori, in special cei incepatori, insa nu numai, nu cunosc foarte bine ierarhia mainilor la poker. Astfel, chiar daca sunt la curent cu regulile de baza, nu au curajul de a incepe un joc. Pana la urma, pentru a participa la un joc, mai ales cand este vorba despre unul pe bani, trebuie sa cunoastem toate regulile.  Drept urmare, mai jos va vom prezenta aceasta ordine a mainilor in jocurile Hold’em.
 

1. Chinta de culoare

Aceasta este cea mai mare mana la poker, neputand fi batuta de o alta. Avem chinta de culoare atunci cand cinci carti sunt consecutive  si de aceeasi culoare (exemplu: 5, 6, 7, 8, 9 toate de inima rosie). Cea mai buna chinta de culoare poarta denumirea de chinta roiala si este formata din 10, J, Q, K si A, evident, toate de aceeasi culoare.
 

2. Careu

A doua mana in aceasta ierarhie este careul, pentru a obtine unul trebuindu-ti patru carti de acelasi fel. In cazul destul de improbabil in care doi jucatori detin un careu, castigator este cel ce are cartea cea mai mare.
 

3. Full House

Un full house apare atunci cand ai atat trei carti de acelasi fel, cat si doua carti de un alt fel (exemplu: trei treiari si doi doiari), indiferent de culoarea pe care o au. In caz de egalitate castiga jucatorul ce are cartea mai mare cu ajutorul caruia alcatuieste trei de un fel (three of a kind).
 

4. Culoare (flush)

Dupa cum probabil stiti, o culoare (cunoscuta sub termenul de flush) apare atunci cand aveti cinci carti de aceeasi culoare. Daca doi sau mai multi jucatori beneficiaza de flush, va castiga cel ce va avea cartea maxima mai mare. Daca toti au aceeasi carte mai mare, urmatoarea carte se ia in considerare pentru a determina castigatorul potului. Desi poate parea nedrept, daca tu ai doua carti de aceeasi culoare in mana, iar adversarul doar una, insa cu o valoare mai mare decat cele avute de tine, iar pe masa vor aparea 4 sau chiar 5 carti de aceeasi culoare cu o valoare mai mica decat cartea adversarului, acesta va castiga mana.
 

5. Chinta (straight)

O chinta este realizata cand detii 5 carti consecutive, indiferent de culoare (exemplu: 2, 3, 4, 5, 6). In caz de egalitate, cartea maxima ce formeaza chinta castiga potul. De notat ca asul poate fi folosit atat la capatul superior al unei chinte (10, J, Q, K, A), cat si la capatul inferior (A, 2, 3, 4, 5).
 

6. Trei de-un fel (Three of a Kind)

Dupa cum reiese din denumire, aceasta mana apare cand beneficiezi de 3 carti de acelasi fel (exemplu: 10, 10, 10). In caz de egalitate, cel ce are cartea mai mare ce formeaza acest Three of a Kind castiga potul.
 

7. Doua perechi

Mana apare atunci cand detii atat doua carti de un fel, dar si doua carti de alt fel. In caz de egalitate, jucatorul cu perechea cea mai mare castiga potul.
 

8. O pereche

Mana des intalnita intr-un joc de poker, avand parte de ea daca vei detine doua carti de acelasi fel. In caz de egalitate, va castiga potul cel ce va avea perechea mai mare.
 

9. Carte mare

Pe ultimul loc in ierarhia mainilor de poker se afla cartea mare, aceasta intalnindu-se nu atat de des la showdown, cu exceptia tipului de joc ‘’Heads Up’’. In cazul in care cea mai mare carte este aceeasi pentru mai multi jucatori, urmatoarea carte dupa cea maxima se ia in considerare pentru a determina castigatorul si asa mai departe.
 
Sursa foto Feat.: www.peppermillreno.com