Preview finala Fed Cup Belarus vs SUA

La sfarsitul saptamanii se va incheia oficial acest sezon in circuitul feminin de tenis, cel putin daca ne referim la tenisul mare. Pe 11 si 12 noiembrie va avea loc, pe hardul de la Minsk, finala Fed Cup Belarus vs SUA. Este abia a doua oara cand cele doua echipe se intalnesc, in 2012 SUA impunandu-se pe teren propriu cu 5-0 in Grupa II Mondiala, in cele 5 partide bielorusele castigand un set si doar 22 game-uri. A fost singura data in istorie cand SUA a retrogradat din Grupa Mondiala.


Belarus nu poate conta pe lidera sa


Nu este exclus ca scenariul sa fie unul similar si de aceasta data, desi, este adevarat, intalnirea are loc in Belarus. Sa spunem insa ca jucatoarea cea mai importanta a bieloruselor, Victoria Azarenka, lipseste din cauza unei lupte pe care o duce pentru custodia copilului ei. 


Astfel, cel mai bine clasata jucatoare din Belarus la simplu este Aryna Sabalenka, aflata pe 78. Ea este urmata de Aliaksandra Sasnovich (87), Vera Lapko (131) si Lidziya Marozava (478). Foarte probabil in proba de dublu vor evolua Lapko si Marozava, clasate pe 69, respectiv 102. De cealalta parte, toate cele 4 componente ale americancelor se situeaza in top 100 la simplu. Vorbim despre CoCo Vandeweghe (10), Sloane Stephens (13), Shelby Rogers (59) si Alison Riske (70). La dublu Vandeweghe se afla pe 63, Riske pe 121, Stephens pe 166, iar Rogers pe 246.


5a041c0ee46f7_1510218766.jpgSursa foto: www.live-tennis.com


Intalniri directe


Sa presupunem ca la simplu vor evolua pentru Belarus Sabalenka si Sasnovich, iar pentru SUA Vandeweghe si Stephens, cel putin in primele doua partide, cele de sambata. Pentru Sabalenka ar fi prima intalnire atat cu Vandeweghe, cat si cu Stephens. In schimb, Sasnovich a intalnit-o pe Sloane Stephens in 2015, pe hard la Seul, bielorusa impunandu-se cu 6-3; 6-2, realizand o imensa surpriza la acea vreme. Nici Sasnovich nu a intalnit-o pana acum pe Vandeweghe. 


Pe hard outdoor Sasnovich a disputat 8 partide in circuitul WTA in 2017, castigand doar doua. Ne referim aici la meciurile de pe tabloul principal. In schimb, Sabalenka a obtinut 8 victorii din 12 meciuri. Vera Lapko nu a evoluat in niciun meci pe hard outdoor din circuitul WTA, dar se descurca bine in turneele ITF pe aceasta suprafata. Din tabara SUA, Vandeweghe a castigat 19 jocuri din 30, iar Sloane Stephens 15 din 22 partide. 


Parcurs finaliste


SUA este cea mai titrata echipa din Fed Cup, cu 17 victorii finale, ultima insa in 2000, in vreme ce Belarus se afla pentru prima data in istorie in Grupa Mondiala. Cu atat mai mare este performanta bieloruselor, care in sferturile de finala le-au invins pe olandeze cu 4-1, iar in semifinale pe elvetience, scor 3-2. Sasnovich si Sabalenka au jucat la simplu in ambele partide. 


De partea cealalta, SUA a invins-o in sferturi pe Germania cu 4-0, iar in semifinale pe Cehia cu 3-2. In sferturi au evoluat la simplu Vandeweghe si Riske, iar in semifinale Vandeweghe, Shelby Rogers si Lauren Davis. Toate cele 5 partide din semifinale s-au incheiat in minimum de seturi.


SUA este favorita clara


Ne indoim ca Sabalenka si Sasnovich le vor tine piept americancelor in finala, desi nu ar fi exclus ca Sabalenka sa produca o surpriza. Este insa greu de crezut ca bielorusele vor reusi doua, darmite trei, cu tot sprijinul publicului. Daca am paria pe un scor in aceasta finala Fed Cup Belarus vs SUA , acesta ar fi 5-0 pentru americance. Aceasta casa de pariuri nu este foarte convinsa de victoria americancelor, oferind una dintre cele mai mari cote, daca nu chiar cea mai mare pentru ca ele sa castige Fed Cup. Este vorba despre cota 1.3, in vreme ce bielorusele sunt cotate cu 3.2. Cu siguranta vor aparea mai multe pariuri privind aceasta intalnire dupa stabilirea celor 5 meciuri.


Sursa foto Feat: www.usta.com


Crezi ca Belarus va castiga Fed Cup la prima sa prezenta in istorie?